Çitalar: En Hızlı Kara Hayvanları

{h1}

Çitalar, en hızlı kara hayvanları, kedilerin ailesi içinde benzersizdir. Onlar da güzel benekli paltoları ve cıvıltı çağrıları ile bilinir.

ÇitalarAcinonyx jubatusEn hızlı kara hayvanları olarak bilinen uzun, ince gövdelere, ten rengi katları boyunca dağılmış eşsiz siyah lekelerle kaplıdır. Dünya Yaban Hayatı Fonu'na göre, çita adı Sanskritçe “chitraka” sözcüğünden gelmektedir.

Aerodinamik gövdeleri, uzun bacakları ve künt, yarı geri çekilebilir pençeleri, çitalar Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi ve Konservasyon Biyoloji Enstitüsü'ne göre, 60 ila 70 mil / saat hızlarda sprint yapabilen zorlu etoburlardır.

Fiziksel özellikler

Yetişkin çitalar omuzda ortalama 30 inç (77 santimetre) uzunluğunda ve baştan aşağıya doğru uzanan uzunluğuna göre 44 ila 56 inç (112 ila 142 cm) uzunluğundadır ve kuyrukları daha sonra 26 ila 33 inç (66 ila 84 cm) ekler.. Tipik olarak, bu büyük kediler 75 ila 140 lbs arasındadır. Smithsonian'a göre (34 ila 64 kilogram).

Çitalar küçük, yuvarlak başlı ve ağızları nispeten küçük dişlere sahiptir (diğer büyük kedilere kıyasla). Küçük dişleri, kafatasının daha büyük bir kalp ve akciğerin yanı sıra çitaların güçlü sprintleri boyunca hava girişini kolaylaştıran büyük burun tıkanıklıkları için daha fazla alana izin verir. Ancak, küçük dişler, çitalar aslanlar gibi diğer büyük kedilerle savaşmak zorunda kalırlarsa, bir dezavantaj oluştururlar. Ancak çitalar hız için inşa edilir ve genellikle daha büyük bir avcıyla karşılaştıklarında bölgeyi terk ederler.

Çitalar en hızlı kara hayvanıdır ve sadece 2,5 saniyede 45 mil hızla sprint tohumlarına ulaşabilirler.

Çitalar en hızlı kara hayvanıdır ve sadece 2,5 saniyede 45 mil hızla sprint tohumlarına ulaşabilirler.

Kredi: Shutterstock

Çitalar uzun, güçlü bacaklar ve esnek bir omurga ile uzun, ince gövdelere sahiptir. Bu tür özellikler, San Diego Hayvanat Bahçesi'ne göre, bu koşucuların her uzun adımda 20 ila 22 feet (6 ila 6.7 metre) hızla ilerlediklerinde her biri hızlı adımlarla önemli bir zemini kapladıkları ve kapladıklarında uzun bedenlerini gerdirmelerine izin verir. Çitaların, sadece 2.5 saniyede 0'dan 45 mil / saat'e (72 km / s) hızlandığı bilinmektedir. Tüketici Raporlarına göre, dünyadaki en hızlı otomobiller 3,5 saniyede 0'dan 60 mil / saat (97 km / s) hıza çıkabilir.

Çitalar, vücut ağırlığını koruyan uzun kuyrukları sayesinde havada bile hızlıca dönebilir. Köpek pençelerine benzer yarı geri çekilebilir pençeleri, sprintler ve ani dönüşler sırasında büyük çekiş sağlar.

Bir çita'nın benekli ceketi dinlenirken, avlarını avlarken ve yırtıcılardan saklanarak çevresine uyum sağlamasına yardımcı olur. Çitalar ayrıca, yüzlerinden gözlerinden ağızlarına kadar uzanan siyah leke izleri içerirler.

Çitaların sosyal hayatı

Dişi çitalar yalnız olma eğilimi gösterirken, erkekler tipik olarak Smithsonian'a göre koalisyon adı verilen diğer erkek kardeşlerden oluşan gruplarda yaşarlar. Dişiler, erkeklerle yalnızca çiftleştikleri zaman sosyalleşirler, daha sonra yavrularını kendi başlarına kaldırırlar.

San Diego Hayvanat Bahçesine göre dişi çitaların gebelik süresi yaklaşık üç aydır ve çöp boyutları genellikle üç ila beş yavru arasındadır. Yavrular 5 ila 10 ons (150 ila 300 gram) arasında doğduğunda, genellikle 3 ila 4 ons arasında değişen yeni doğmuş bir ev kedinden çok daha büyük değildir. Yavrular, tüm lekeleri ve boyun ve omuzlarındaki mantolar olarak adlandırılan uzun ömürlerle doğarlar, bu da yaşlandıkça ortadan kaybolur. [Fotoğraf: Kedi Albümü: Bir Çita'nın Hayatı]

Yavrular yaklaşık 6 aylık yaşlara ulaştığında, anneler onlara aslan ve sırtlan gibi avcıları avlamaktan ve onları önlemek için öğretmeye başlayacaklardır. Anne yırtıcılardan kaçınmaya çalışırken yavrularını hareket halinde tutacak. Anneler yaklaşık 18 ay boyunca yavrularıyla yaşıyor. Annenin dikkatli gözlerinin altında bile, yavruların yaklaşık yüzde 70'i aslan ve sırtlan içeren yırtıcı hayvanlar tarafından öldürülür.

Çita anneler yaklaşık 18 ay boyunca yavrularıyla yaşıyor.

Çita anneler yaklaşık 18 ay boyunca yavrularıyla yaşıyor.

Kredi: Shutterstock

Çöp hastaları altı ila sekiz ay daha bir arada kalmaya eğilimlidir ve daha sonra dişi kardeşler grubu kendi başlarına yaşamaya terk ederler. Erkek kardeşler, bölgelerini daha iyi koruyabilmeleri için bir koalisyon olarak adlandırılan 2 veya 3 kişilik gruplar halinde bir araya gelme eğilimindedir. Yalnız erkekler yaygın değildir ve tipik olarak kendi başlarına uzun süre hayatta kalmazlar. Eğer yaparlarsa, çitalar vahşi ortamda 12 yıla kadar yaşayabilirler (esaret altında 17 yıla kadar).

Smithsonian'a göre, erkek çitalar 2 yaş civarında cinsel olgunluğa ulaşır. Bu noktada koalisyon annelerinden uzak bir yer aramaya başlar, bazen 300 mil (482 kilometre) 'ye kadar yolculuk yapar. Bölgeleri genellikle 5 ila 10 mil karedir (13 ila 26 km kare) ve 50 mil kareye kadar uzayabilir (130 km kare).

Dişiler genellikle evlerine biraz daha yakındır, ancak kendi başlarına yaşarlar. Bir ana besin kaynağı olan ceylanların göç yolunu takip etme eğilimindedirler.

Daybreak ve alacakaranlıkta, çitalar zamanlarını takip ederek avlarını yakalarlar. Büyük kedilerin diğer türlerinden farklı olarak, çitalar bir saldırıda hemen boğaz için gitmezler. Bunun yerine, hayvana koşacaklar ve devirecekler; daha sonra, güçlü çeneleriyle boğazını aşağı doğru kırarak avlarını boğacaklar. Çitalar genellikle cesedini gizlemeye çalışır, böylece diğer hayvanlar kendilerine yardım etmez. Yine de pek iyi değiller, akbabalar ve diğer hayvanlar genellikle bir çita'nın ölümünü çalacaklar.

Çitalar tipik avları ceylanlar, yabani hayvanlar, genç wildebeest, warthogs ve kuşlar gibi küçük ve orta boy hayvanlar olan etoburlardır.

Ne dedin?

Diğer büyük kedilerin aksine, çitalar kükrer. Ama ev kedileri gibi mırıldanabilirler.

Aslanlar, kaplanlar ve leoparlar gibi diğer büyük kedilerle kıyaslandığında, çitaların Smithsonian'a göre geniş bir kelime dağarcığı vardır. Mırıldamaya ek olarak, cıvıl cıvıl cıvıl cıvıl cıvıl cıvıl cıvıltıları (bir kuş cıvıltı ya da köpeğin çıtırına benzer); kekeleme (kısa, bağlantısız bir inilti); tıslama; köpüklü (bir mil kadar uzakta duyulabilir yüksek sesle); ve bir ev kedisinin miyavına benzeyen bir "eeaow" sesi.

Her vokalizasyonun kendine özgü bir anlamı vardır. Örneğin, cıvıl cıvıl cıvıl cıvıldamak, yavrularına talimat veren bir anne ya da bir erkeğin çiftleşmesi için çekmeye çalışan bir kadın olabilir.

Bir grup çita bölgeyi araştırıyor. Erkek kardeşler koalisyonlarda bir araya gelme ve ortak topraklarını koruma eğilimindedir.

Bir grup çita bölgeyi araştırıyor. Erkek kardeşler koalisyonlarda bir araya gelme ve ortak topraklarını koruma eğilimindedir.

Kredi: Shutterstock

Habitat ve koruma durumu

Çitalar, başta kuzey Afrika olmak üzere Afrika'da bulunur; Sahel (kuzeyde Sahara ile güneyde Sudanian Savanna arasındaki geçiş bölgesi); ve Smithsonian'a göre, doğu ve güney Afrika'ya yayılmışlar. Eleştirel olarak tehlikede oldukları İran'da küçük bir nüfus yaşar.

Çitalar çeşitli ortamlarda yaşamaktadır. Afrika Yaban Hayatı Vakfı'na göre, çitalar kuru ormanlarda, çayırlarda, açık ovalarda ve çöl bölgelerinde bulunabilir. Bu büyük kedigiller hayatta kalmak için fazla suya ihtiyaç duymazlar - yerken ihtiyaç duydukları şeylerin çoğunu alırlar.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesine göre, çoğu çita alt türünün savunmasız olduğu düşünülmektedir. Çitaların tüm popülasyonları, toplam nüfusun 7.000 kişiden az olduğu tahmin edilmektedir.

Smithsonian'a göre, 1900 yılında Batı Asya'da ve Afrika'da yaşayan en az 100.000 çita vardı. Şimdi, kediler kendi yerli ülkelerinin en az 13'ünde tükenmekte ve orijinal alanlarının yüzde 90'ını kaybetti. Çitaların en büyük nüfusu, Namibya'da yaklaşık 2.500 kişilik bir gruptur.

Afrika Yaban Hayatı Vakfı'na göre, çitaların dik nüfus düşüşü, habitat kaybı, insan çatışması ve yasadışı ticaret ve kaçak avlanma gibi konularla ilişkilidir.

Nüfusun yeniden canlandırılmasına yardım etmek için koruma çabaları devam etmektedir. Afrika Yaban Hayatı Vakfı ve Çita Koruma Fonu gibi gruplar, hem kedilerin hem de insanların yer açabilmesi için, tarım ve nüfus artışı için sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla, çita popülasyonlarının yakınındaki topluluklarla yerel olarak çalışmaktadır. Güney Afrika'da Çita Deneyimi gibi korunan alanlar ve vahşi yaşam parkları, Çitaları habitatları alındıkça koruyun.

San Diego Hayvanat Bahçesi ve Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi gibi hayvanat bahçelerindeki esaret programları, çita popülasyonunun büyümesine yardımcı olmak için çalışıyor. Programlar yabani çita popülasyonlarındaki genetik çeşitliliğin eksikliğinin üstesinden gelmek için çabalıyorlar.

Daha fazla okuma:

  • Çita ve Afrika Vahşi Köpekler için Menzil Geniş Koruma Programı
  • Çita Koruma Fonu
  • Dünya Vahşi Yaşam Fonu

Bu makale Oct güncellendi. 23, 2018, WordsSideKick.com tarafından Contributor Rachel Ross.


Video Takviyesi: Dünyanın En Hızlı 5 Kara Hayvanı.




Araştırma


Ilk Sıcak Kanlı Balık Bulundu
Ilk Sıcak Kanlı Balık Bulundu

Inanılmaz Video Kutup Ayısı'Nın Bakış Açısı Yakalar
Inanılmaz Video Kutup Ayısı'Nın Bakış Açısı Yakalar

Bilim Haberleri


Rahimdeki Stres Hayatı Daha Sonra Değiştirebilir
Rahimdeki Stres Hayatı Daha Sonra Değiştirebilir

3D-Baskılı Gadget, Çocukların Akıllı Telefonu Mikroskop'A Dönüştürmesini Sağlıyor
3D-Baskılı Gadget, Çocukların Akıllı Telefonu Mikroskop'A Dönüştürmesini Sağlıyor

Şiddetli Mercan Ağartma Ile Tekrar Büyük Bariyer Reef
Şiddetli Mercan Ağartma Ile Tekrar Büyük Bariyer Reef

Maymun Haritalama Uyduları Risk Altındaki Popülasyonları Tanımlayabilir
Maymun Haritalama Uyduları Risk Altındaki Popülasyonları Tanımlayabilir

Nasa'Nın Kış Hava Fotoğraf Yarışması'Na Gir
Nasa'Nın Kış Hava Fotoğraf Yarışması'Na Gir


TR.WordsSideKick.com
Her Hakkı Saklıdır!
Herhangi Bir Malzemenin Çoğaltılabilir Sadece Siteye Aktif Linki Prostanovkoy TR.WordsSideKick.com

© 2005–2019 TR.WordsSideKick.com